tiistai 31. tammikuuta 2012

Google+ pikavinkit helmikuulle


  • Luo alkuperäistä sisältöä
  • Jaa hyviä postauksia muilta
  • Ole interaktiivinen
  • Täydennä profiilisivusi
  • Lataa ja jaa omia kuviasi
  • Kysele ja vastaa
  • Etsi samanhenkisiä ihmisiä
  • Älä unohda Hangouteja
  • Ole oma itsesi!

Jari Huomo on kasannut vuoden 2011 parhaita Google+ -postauksia yhteen:
Jos kaipaat iltalukemista, voit ladata tästä ilmaisen e-kirjan vaikka Kindleen.




perjantai 27. tammikuuta 2012

Mikä Google+:ssa ärsyttää?

Jokaiselle sattuu joskus huonoja päiviä, niin myös minulle.
Purin turhautumistani rustaamalla listan niistä aiheista jotka minua ottavat pottuun!


Kaikki lähti tästä Carter Gibsonin jakamasta kuvasta jossa hän luettelee kymmenen omaa harminaihettaan.  
Tässä siis Google+ inhokkieni "leipurin tusina":


1. Välillä tuntuu että joiltain ihmisiltä on sisälukutaito kadonnut. Postauksista tai kommenteista poimitaan lause tai sana irralleen aiheyhteydestä ja siitä sitten vingutaan, oman mielipiteen tueksi tai ihan kiusantekomielessä. Usein varsinkin rapakon takaiset käyttäjät syyllistyvät tähän.

2. Vaikuttaa siltä ettei mielipiteitä saisi olla lainkaan, varsinkin jos ne eroavat omastasi.
Ks. kohta 3.

3. Toisten panettelu, haukkuminen ja trollaus. Miksei voida neuvoa tietämättömiä, sivistää ja keskustella asioista sen kummemmin kiihtymättä.


4. Kerättyäni kasaan hyvän piirin Google+ käyttäjiä ja jaettuani sen julkisesti, aina joku valittaa siitä, ettei ole piirissä mukana. Tai yrittää tunkea omia kavereitaan kyseiseen rinkulaan ilman mitään meriittejä. En huoli ystävääsi omaan valitsemaani joukkoon vaikka tämä olisi kuinka "kiva". Tämä on minun piirini.

5. Joku saattaa jättää kovinkin kritisoivan kommentin vastauksena postaukseen ja häipyy saman tien, ei siis anna tilaisuutta selventää asiaa tai puolustautua. Ei osata kuunnella toisia.

6.  Keskenään tappelevat kommenttien kirjoittajat jotka "varastavat" huomion kommenttiketjussasi. Riidelkööt omien postaustensa alla, sanon minä.

7. Roskapostaajat eli spämmerit. (Useimmiten intialaisia.)


8.  "Ilmoita tästä viestistä" -toiminnon (Notify englanniksi) tai +nimen käyttö turhaan jakaessasi postauksia piireillesi. Ks. kohta 7.  
Hyvänä viimeaikaisena esimerkkinä jenkkien poliittiset julkaisut ja SOPA / PIPA nettiä koskevat sensurointipostaukset joissa pyydetään soittamaan omalle kongressiedustajalleni. Mitä ihmettä, kysyy epätietoinen Muhokselta?

9. Koska Google+:ssa voi vapaasti rinkuloida ja myös poistaa henkilöitä piireistään, miksi pitää valittaa postausten aiheista, pituudesta tai määrästä?  Lukuunottamatta tietty vihapuheita, spämmiä tai rasismia, silloin täytyy raportoida ja estää käyttäjä pikapuoliin.

10. Henkilöt jotka lähettävät inhokkipostia viestinä tai sähköpostiin eivätkä sitten vastaa omaan vastineeseesi. Taisivat selvitä illan humalasta ja nyt hävettää?

11. Myötäilijät jotka ovat aina samaa mieltä jonkun kommentoijan - yleensä tunnetun G+ henkilön - kanssa. Usein kyseessä kohta 1, postausta tai kommentteja ei olla edes viitsitty lukea kunnolla.

12. Kuviin täggäys: En halua että minut yhdistetään ventovieraan perhealbumiin (taas usein Intia) tai alle 18 -vuotiaille sopimattomaan materiaaliin.

13. Teet kuvankäsittelyohjelmalla hauskan, vitsikkään tai opastavan kuvan ja julkaiset sen Plussassa ihan kaikille.  Sitten suutut minua roistoksi syyttäen kun kolmen kuukauden päästä jaan sen postaukseni yhteydessä enkä mainitse nimeäsi +:n kera, löydettyäni kuvan Facebook -seinältäni.  Edes TinEye tai Googlen nurinperinen kuvahaku eivät löydä alkuperäistä omistajaa...
 
Miksi tulevien potentiaalisten jakajien täytyisi leikkiä salapoliisia jos et ole laittanut nimeäsi kuvan alle? Ei pidä jakaa mitään internettiin jos ei tykkää töidensä leviävän. Jos mahdollisesti haluaa kaikkien tietävän mistä kuva on lähtöisin niin allekirjoitus, logo tai vesileima ovat paikallaan. Sitä paitsi ilmainen mainos varmasti kelpaa, pistä nettisivusi tai blogisi osoite kuvaan myös!



Jopas helpotti, räyh ja huh huh! :-)

En ole näihin harmin aiheisiin suomalaisten kanssa törmännyt mutta kansainvälisessä porukassa kyllä. Tuntuu että "Ison Lännen" plussaajien kanssa varsinkin saa olla tosi varovainen, ovat hyvin herkkiä loukkaantumaan, vaikkakin vain kuvitellusti.


Mikäs teitä ottaa pannuun Google+:ssa tai yleensä sosiaalisessa mediassa? Oletteko törmänneet vastaaviin tilanteisiin? Lisäisittekö jotain listaani?

maanantai 23. tammikuuta 2012

Google+ käytön aloitus - Profiilivinkit

Mikähän mahtaisi olla tärkein toimenpide Google+:n käyttöä aloitellessa?
Ei se kavereiden etsiminen. Vaan oman profiilin luominen...
Klikkaamalla sinistä muokkauspainiketta profiilisivullasi avaat muokkaustilan. Saat täytettyä haluamiasi kohtia niitä jälleen klikkaamalla, muista tallentaa tehdyt muutokset.

10 vinkkiä hyvään alkuun pääsemiseksi:






  1. Profiilikuvat
    Valitse hyvä kuva joko itsestäsi, harrastuksestasi tai muusta aiheesta joka sinua kuvaa. Twitterkoko on liian pieni ja näyttää suttuiselta, itselläni on 250 x 250 pikselin kokoinen profiilikuva jota suositellaankin minimikokona. Valitse hyvä, pitkä bannerikuva kokoa 940 x 180 pikseliä, näin profiili saa eloa ja väriä. Google + croppaa isommankin kuvan sopivaksi.
  2. Tagline / Käyttäjäkuvaus
    Lisää tähän sinua tai toimintaasi kuvaava teksti. Kannattaa tehdä siitä julkinen, näin erotut muista esimerkiksi Google+ haussa ja voit jälleen yhdellä vilkaisulla kertoa hieman itsestäsi.

    - Nyt hypätäänkin Esittely -kohdan yli ja täytetään ensin muut tiedot, näin vältytään toistolta. Jokaisen kohtaan voit erikseen valita kenelle teksti näkyy: Julkinen, piirisi vai vain sinä. Voit myös jättää joitain kohtia täyttämättä.
  3. Saavutuksia
    Tähän kohtaan voit laittaa vaikka voittamasi 'Jussi' -palkinnon tiedot tai pituushyppyennätyksesi. Tai jotain humoristista. Ellet sitten kirjaa akateemisia saavutuksiasi? Mielikuvituksen käyttö on sallittua!
  4. Ammatti
    Tämän kohdan teksti näkyy vaikkapa Google+ haun tuloksissa sekä useissa listoissa.
  5. Työnantaja
    Tärkeää!  Täydennettyäsi kaikki profiilin kohdat: Kun joku laittaa hiiren osoittimen nimesi päälle Google+:ssa, tämän kohdan teksti näkyy 'nimikortissa'. Mieti siis tarkkaan mitä kirjoitat  sillä tämän tekstin perusteella useimmiten lisätään ihmisiä piireihin. Valitse kieli kohdepiiriesi mukaan sekä tee hyvin lyhyehkö esittely itsestäsi (Noin 20-25 merkkiä käytössä).  Muista ruksata 'Nykyinen' -kohta, muuten ei teksti näy.
  6. Koulutus
    Voit listata haluamasi.
  7. Paikat joissa olen asunut
    Jos olet asunut ulkomailla, lisää paikkakunnan lisäksi myös maa. Muista asettaa nykyinen sijaintisi napsauttamalla paikan nimen viereistä vihreää merkkiä, se muuttuu siniseksi ja näkyy myös hakutuloksissa sekä eri listoilla.
  8. Puhelinnumerosi, sähköposti ja osoitetiedot sekä parisuhde jne.
    Voit valita taas mitä haluat näyttää kenellekin.
    Syntymäaika vuodella tai ilman.  Muut nimet -kohtaan voit myös lisätä avainsanoja, vaikuttaa hakutuloksiin!

    Tärkeää on tarkistaa viimeinen kohta eli profiilin löytäminen: Haluatko että profiilisi näkyy hakutuloksissa.




  9. Esittely - näkyy ensimmäisenä profiilissasi
    Tähän voit kirjoittaa vapaasti tekstiä, haluamallasi kielellä tai vaikka useammallakin. Avainsanat vaikuttavat hakutuloksiin. Älä toista jo täydentämiäsi tietoja uudelleen.
  10. Linkit
    Linkkipaikkoja on sivun alareunassa kolme:
    Muut profiilit - Twitter, Facebook, Flickr, YouTube -kanavasi, blogisi ja vastaavat linkit.
    Kirjoittaa kohteisiin - Bloggaatko lehtiin tai vieraskynänä blogiehin? Pidätkö yllä sivustoja yhteisesti?
    Suositellut linkit - Nämäkin kertovat kiinnostuksen kohteistasi.
Kaikkea voit muuttaa sekä pikkuhiljaa täydentää, on aivan sinusta kiinni mitä tietoja ja kuinka paljon haluat itsestäsi jakaa maailmalle. Tässä minun profiililinkkini esimerkiksi.

Kysyttävää?

tiistai 17. tammikuuta 2012

Tee oma meme Google+:ssa!

Google julkaisi juuri hauskan uuden toiminnon liittyen Google+:ssa kuvan liittämiseen omaan julkaisuun. Kaikkialle ei muutos ole vielä ehtinyt mutta muutaman päivän sisään pitäisi toimia.

Lisää tekstiä suoraan kuvaan:

Kunhan toiminto aukeaa kaikille, voit korostaa viestiäsi lisäämällä kuvaan tekstiä ihan Plussan jakoboxissa, ei tarvitse erikseen avata kuvaa missään ohjelmassa. Hieno juttu varsinkin meille epäteknisemmille.  Vielä ei homma toimi, kokeilin sekä suomen- että USA:n englanninkielisillä versioilla.

Memeilyn pitäisi siis kohtapuoliin olla helppoa kuin heinänteko: Lisää kuva jakoboxiin, klikkaa kuvan alla olevaa 'Add text' painiketta, kirjoita ja julkaise.

Tässä mallia, kalakuvassa ohje englanniksi:








Googlen Colin McMillen mainitsee julkistamispostauksessaan myös, että Google monitoroi hauskimpia kuvajuttuja...

Olen todella mielissäni kuvanmemetysuudistuksesta, huomaa että Google+ pyrkii kaikin konstein tuottamaan käyttäjilleen aivan uusia elämyksiä.  Luulisi tämänkin houkuttelevan jonkun verran uusia porukoita Plussan puolelle, vai mitä?

Vielä kun saisi signeerattua tai vesileimattua omat valokuvat samalla kun niitä jakaa, se vasta olisi hienoa.

Nyt vain valitsemaan kuvamateriaalia ja miettimään hyviä tekstejä!

PS: Toinenkin uutuus Plussan puolelta:

Hashtagin automaattinen täyttö. Laitat vain #g esimerkiksi, ja sinulle ehdotetaan samalla kirjaimella alkavia häshejä.  Tässä 15 sekunnin video aiheesta.

Niin, ja Lady Gaga löytyy nyt myös Google+:sta, jos jotakuta kiinnostaa.

Päivitys 18.1:   Nyt tekstinlisäys toimii, ainakin englanninkielisessä versiossa (US)!

Fontin saa valita kuvan oikealla puolella sijaitsevasta valikosta.




maanantai 16. tammikuuta 2012

Pikkukylästä Linnunradalle tai Facebookista Google+:aan


Tervetuloa Plussan puolelle!

Tässä blogissani tulen käsittelemään ilmiötä nimeltä Google+ ja myös neuvomaan miten saat siitä eniten irti.

Viime aikoina olen lukenut ja kuullut niin monia puolesta-vastaan mielipiteitä sosiaalisen median taistelukaksikkorintamalta, että ajattelin tyrkätä oman lusikkani samaan soppaan, mutta hieman eri kantilta.


Kaikkihan sinut täällä tuntevat?

Salapoliisikirjailija Agatha Christien eräs suosikkihahmo, neiti Jane Marple asuu pienessä St Mary Meadin kylässä. Kaikki asukit tuntevat toisensa erittäin hyvin.

Joskus jopa tuntuu siltä että juoruilu ja skandaalinpoikaset kuuluvat suurena osana heidän jokapäiväiseen elämäänsä.

Kylä on hyvin tuttu ja turvallinen paikka asua ja elää, sallitut keskustelunaiheetkin ovat kaikilla tiedossa ja keskinäinen kanssakäyminen perustuu jo totuttuihin tapoihin. Syntymäpäivät, parisuhteet, lapset ja lemmikit, sää sekä kokkaaminen ovat niitä aiheista suosituimpia.

Joskus pienet piirit saattavat ahdistaa ja huomio alkaa kiinnittyä mitättömiin pikkuseikkoihin. Silloin on hauska pudistaa kylän tomut jaloistaan ja vaikka piipahtaa ostoksilla Lontoossa, nauttien teatterista, kaupungin vilinästä sekä uusista kasvoista.

Mikä on elämän tarkoitus? 42.

Ford Prefect on eräs keskeisiä henkilöhahmoja Douglas Adamsin tieteiskomediassa "Linnunradan käsikirja liftareille" joka on viiden kirjan trilogia... Englanniksi  kuvaillen "increasingly inaccurately series of books named Hitchhikers Trilogy to the Galaxy".

Ford Prefect matkustelee ympäri Galaksiamme ja tutkii outoja paikkoja tutustuen mielenkiintoisiin ihmisiin sekä ilmiöihin kerätessään tietoa kirjalle nimensäkin antaneeseen elektroniseen käsikirjaan. Hänen mukanaan (usein kylläkin tahtomattaan) kulkee Arthur Dent, joka yrittää Maapallon tuhoutumisen jälkeen löytää oman paikkansa Universumissa ja samalla myös itsensä.

Eräässä vaiheessa Arthurin avaruusalus tekee pakkolaskun Lamuella-planeetalle jonne hän jää asumaan onnellisena, hänet myös valitaan planeetan viralliseksi voileiväntekijäksi ennenkuin tapahtumat jälleen tempaavat hänet mukaansa ja uusia seikkailuja kohti.  Lamuellalla on vain yksi pieni kylä jossa asuu rauhaa rakastava kansa, omasta puolestaan Arthur viihtyisi siellä pidempäänkin. Tuttua?


Kun vertaamme kirjallisuuden lähtökohdista erilaisia ympäristöjä, voisiko Facebook olla St Mary Mead / Lamuella ja toisaalta Google+ Linnunrata / Lontoo?




Mikä on sitten suurin ero Facebookin ja Google+:n välillä?

Ehkä yksinkertaistettuna Facebook auttaa sinua pysymään yhteydessä niiden ihmisten kanssa jotka jo tunnet ja Google+ puolestaan auttaa sinua luomaan yhteyden niihin ihmisiin jotka haluaisit tuntea.


Makuja on monia:

Yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Kuten kirjallisuuden suhteen niin myös sosiaalisen median kyseessä ollessa makumieltymyksemme vaihtelevat.  Joku viihtyy erinomaisesti pikkukylän tunnelmassa mutta toinen kaipaa laajempia horisontteja, kuten minäkin.

Kaiken kaikkiaan Linnunradalla on tilaa monenlaisille kulkijoille, miksei siis meidän sosiaalisen median maailmaammekin mahtuisi monenlaista ympäristöä, mielihalujemme ja kulloisenkin tilanteemme mukaan.

Vai mitä mieltä sinä olet?