maanantai 16. tammikuuta 2012

Pikkukylästä Linnunradalle tai Facebookista Google+:aan


Tervetuloa Plussan puolelle!

Tässä blogissani tulen käsittelemään ilmiötä nimeltä Google+ ja myös neuvomaan miten saat siitä eniten irti.

Viime aikoina olen lukenut ja kuullut niin monia puolesta-vastaan mielipiteitä sosiaalisen median taistelukaksikkorintamalta, että ajattelin tyrkätä oman lusikkani samaan soppaan, mutta hieman eri kantilta.


Kaikkihan sinut täällä tuntevat?

Salapoliisikirjailija Agatha Christien eräs suosikkihahmo, neiti Jane Marple asuu pienessä St Mary Meadin kylässä. Kaikki asukit tuntevat toisensa erittäin hyvin.

Joskus jopa tuntuu siltä että juoruilu ja skandaalinpoikaset kuuluvat suurena osana heidän jokapäiväiseen elämäänsä.

Kylä on hyvin tuttu ja turvallinen paikka asua ja elää, sallitut keskustelunaiheetkin ovat kaikilla tiedossa ja keskinäinen kanssakäyminen perustuu jo totuttuihin tapoihin. Syntymäpäivät, parisuhteet, lapset ja lemmikit, sää sekä kokkaaminen ovat niitä aiheista suosituimpia.

Joskus pienet piirit saattavat ahdistaa ja huomio alkaa kiinnittyä mitättömiin pikkuseikkoihin. Silloin on hauska pudistaa kylän tomut jaloistaan ja vaikka piipahtaa ostoksilla Lontoossa, nauttien teatterista, kaupungin vilinästä sekä uusista kasvoista.

Mikä on elämän tarkoitus? 42.

Ford Prefect on eräs keskeisiä henkilöhahmoja Douglas Adamsin tieteiskomediassa "Linnunradan käsikirja liftareille" joka on viiden kirjan trilogia... Englanniksi  kuvaillen "increasingly inaccurately series of books named Hitchhikers Trilogy to the Galaxy".

Ford Prefect matkustelee ympäri Galaksiamme ja tutkii outoja paikkoja tutustuen mielenkiintoisiin ihmisiin sekä ilmiöihin kerätessään tietoa kirjalle nimensäkin antaneeseen elektroniseen käsikirjaan. Hänen mukanaan (usein kylläkin tahtomattaan) kulkee Arthur Dent, joka yrittää Maapallon tuhoutumisen jälkeen löytää oman paikkansa Universumissa ja samalla myös itsensä.

Eräässä vaiheessa Arthurin avaruusalus tekee pakkolaskun Lamuella-planeetalle jonne hän jää asumaan onnellisena, hänet myös valitaan planeetan viralliseksi voileiväntekijäksi ennenkuin tapahtumat jälleen tempaavat hänet mukaansa ja uusia seikkailuja kohti.  Lamuellalla on vain yksi pieni kylä jossa asuu rauhaa rakastava kansa, omasta puolestaan Arthur viihtyisi siellä pidempäänkin. Tuttua?


Kun vertaamme kirjallisuuden lähtökohdista erilaisia ympäristöjä, voisiko Facebook olla St Mary Mead / Lamuella ja toisaalta Google+ Linnunrata / Lontoo?
Mikä on sitten suurin ero Facebookin ja Google+:n välillä?

Ehkä yksinkertaistettuna Facebook auttaa sinua pysymään yhteydessä niiden ihmisten kanssa jotka jo tunnet ja Google+ puolestaan auttaa sinua luomaan yhteyden niihin ihmisiin jotka haluaisit tuntea.


Makuja on monia:

Yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Kuten kirjallisuuden suhteen niin myös sosiaalisen median kyseessä ollessa makumieltymyksemme vaihtelevat.  Joku viihtyy erinomaisesti pikkukylän tunnelmassa mutta toinen kaipaa laajempia horisontteja, kuten minäkin.

Kaiken kaikkiaan Linnunradalla on tilaa monenlaisille kulkijoille, miksei siis meidän sosiaalisen median maailmaammekin mahtuisi monenlaista ympäristöä, mielihalujemme ja kulloisenkin tilanteemme mukaan.

Vai mitä mieltä sinä olet?

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Jaana, juuri näin, mua on jo pitemmän aikaa rassannut tämä sosiaalisten media-alustojen vertailu keskenään tai tämä kilpailu suosiosta!
Olen itse kokeillut kaiikea ja Twitteriä käytin jopa 2 vuotta ja se aika on oli kaikkinensa erittäin upeea, mutta Twitterin 140-merkin rajoittavuus ja ulkopuolisten apu-sovellusten käyttö alkoi nyppiä, ksoak ei pystynyt suoraan twiittaamaan kuvia ja musaa/videoita;(
Seka todella paljon alkoi tulla kaikenlaista tuubaa ja spämmejä, joita en jaksanut enään estellä. Toki sain paljon hyvää ja erittäin mukavia uusia kavereita ja joistakin on tullut aivan ystäviä vaikkemme ole koskaan tavanneet oikeassa maailmassa:) se tunne on vain niin voimakas ettei se varmaan kaan petä, kun tapaa ihmisen oikeasti, siis jos tapaa:)
Facebook oli taas minulle liian sekasotkuinen juttu, toki sekin on kehittynyt niistä ajoista (n. 3 vuotta sitten) paljon, mutta kun kerran käytän gmailia, niin ajattelinn kokeilla G+ samalla enkä ainakaan vielä tähän päivään mennessä ole katunut. Minulle ei kuitenkaan ole väliä sillä kuinka moni seuraa juttujani/postejani vaan millaiset ihmiset sitä tekee:) Kiitos sinulle kuitenkin G+ ystävyydestä, olet selvästi erittäin miellyttävä nainen ja vielä aika fiksukin:) T. Masa Länsi-Vantaalta!

Unknown kirjoitti...

Kiitos Masa, mukava kuulla myös että viihdyt Plussan puolella!

ookke kara kirjoitti...

Taidan yhtyä edelliseen puhujaan tuon viimeisen lauseen suhteen. Meillä on tuolla Plazalla oma matkailujengi joiden kanssa ollaan tapailtu, tutustuttu kylläkin netissä ja patikkaretkillä Teneriffalla. Facebookissa ollaan harvakseltaan, lähinnä sukulaisten kanssa yhteydessä. Tämä Google+ on aika uutta minulle, nimenomaan nämä piirit, mutta eiköhän se siitä:) Terkkuja Seppo Porista!

Marja kirjoitti...

Kiitoksia, kun sain tutustua yhteen piiriin - ja sitä kautta varmasti omatkin piirit kasvavat. Toistaiseksi pari jäsentä, valitettavasti edes omat (tietoteknisesti innokkaat) omaisia & sukulaisia ei ole saanut houkuteltua tänne. Myös FB-käyttäjänä jo varsin tottunut, niin vapaa-ajan kuin erityisesti työn puitteissa (tietotekniikan opettaja ja ryhmänohjaaja - tuossa sitä onkin nyt tullut käytettyä tehokkaasti). Huomasin että olen nimellä Maija pistänyt itseni tänne jossakin vaiheessa - ok, tuo oli lempinimi muksuna. :)
Odottelee innolla MarjaK,

Unknown kirjoitti...

Mukavaa saada uutta porukkaa piireihin!
Google+:n käyttöä saa harjoitella hetken ennenkuin saa täyden hyödyn irti, mutta kyllä se sitten palkitseekin. Meitä on hyvin eri alojen suomalaisia hyvä sakki kasassa, kommentoimme ja vaihdamme mielipiteitä kaiken maailman asioista. Itse olen melko epätekninen joten osa 'nörttihemmoista':-) pitää minutkin opin syrjässä kiinni!

Unknown kirjoitti...

Kannattaa aluksi rinkuloida runsaasti sakkia ja sitten voi pikkuhiljaa tutkailla kuka tuottaa sellaista sisältöä mistä itse pitää. Ylimääräiset saa heivata yli laidan, kukaan ei pahastu sillä Plussassa ei olla niinkään ihmisten kuin mielenkiinnon kohteiden perässä. Hauskaa saada lisää suomalaisia mukaan!

timo kirjoitti...

paikkansa pitävä teoria, jaana!

täällä on päässyt "tutustumaan" ihmisiin ympäri maailman, ja mielipiteiden vaihto on ollut runsasta.

maailma pienenee ihan silmissä :)

Unknown kirjoitti...

Oikein mukava kuulla! Google+:sta on paljastunut yllättävä näköalapaikka maailman tapahtumiin ja eräänlainen 'tori' tai agora myös erimaalaisille Plussaajille.
Kulttuurienvaihto ja toisten ymmärtäminen paremmin, hauskat uudet tuttavuudet, lennokkaat keskustelut... Kaikki Plussan arkipäivää.
Jos tuntuu jollekin liian aakeelta laakeelta aatteelta niin välillä voi piipahtaa tutuissa ympyröissä Facebookin puolella... :-)