maanantai 16. tammikuuta 2012

Pikkukylästä Linnunradalle tai Facebookista Google+:aan


Tervetuloa Plussan puolelle!

Tässä blogissani tulen käsittelemään ilmiötä nimeltä Google+ ja myös neuvomaan miten saat siitä eniten irti.

Viime aikoina olen lukenut ja kuullut niin monia puolesta-vastaan mielipiteitä sosiaalisen median taistelukaksikkorintamalta, että ajattelin tyrkätä oman lusikkani samaan soppaan, mutta hieman eri kantilta.


Kaikkihan sinut täällä tuntevat?

Salapoliisikirjailija Agatha Christien eräs suosikkihahmo, neiti Jane Marple asuu pienessä St Mary Meadin kylässä. Kaikki asukit tuntevat toisensa erittäin hyvin.

Joskus jopa tuntuu siltä että juoruilu ja skandaalinpoikaset kuuluvat suurena osana heidän jokapäiväiseen elämäänsä.

Kylä on hyvin tuttu ja turvallinen paikka asua ja elää, sallitut keskustelunaiheetkin ovat kaikilla tiedossa ja keskinäinen kanssakäyminen perustuu jo totuttuihin tapoihin. Syntymäpäivät, parisuhteet, lapset ja lemmikit, sää sekä kokkaaminen ovat niitä aiheista suosituimpia.

Joskus pienet piirit saattavat ahdistaa ja huomio alkaa kiinnittyä mitättömiin pikkuseikkoihin. Silloin on hauska pudistaa kylän tomut jaloistaan ja vaikka piipahtaa ostoksilla Lontoossa, nauttien teatterista, kaupungin vilinästä sekä uusista kasvoista.

Mikä on elämän tarkoitus? 42.

Ford Prefect on eräs keskeisiä henkilöhahmoja Douglas Adamsin tieteiskomediassa "Linnunradan käsikirja liftareille" joka on viiden kirjan trilogia... Englanniksi  kuvaillen "increasingly inaccurately series of books named Hitchhikers Trilogy to the Galaxy".

Ford Prefect matkustelee ympäri Galaksiamme ja tutkii outoja paikkoja tutustuen mielenkiintoisiin ihmisiin sekä ilmiöihin kerätessään tietoa kirjalle nimensäkin antaneeseen elektroniseen käsikirjaan. Hänen mukanaan (usein kylläkin tahtomattaan) kulkee Arthur Dent, joka yrittää Maapallon tuhoutumisen jälkeen löytää oman paikkansa Universumissa ja samalla myös itsensä.

Eräässä vaiheessa Arthurin avaruusalus tekee pakkolaskun Lamuella-planeetalle jonne hän jää asumaan onnellisena, hänet myös valitaan planeetan viralliseksi voileiväntekijäksi ennenkuin tapahtumat jälleen tempaavat hänet mukaansa ja uusia seikkailuja kohti.  Lamuellalla on vain yksi pieni kylä jossa asuu rauhaa rakastava kansa, omasta puolestaan Arthur viihtyisi siellä pidempäänkin. Tuttua?


Kun vertaamme kirjallisuuden lähtökohdista erilaisia ympäristöjä, voisiko Facebook olla St Mary Mead / Lamuella ja toisaalta Google+ Linnunrata / Lontoo?
Mikä on sitten suurin ero Facebookin ja Google+:n välillä?

Ehkä yksinkertaistettuna Facebook auttaa sinua pysymään yhteydessä niiden ihmisten kanssa jotka jo tunnet ja Google+ puolestaan auttaa sinua luomaan yhteyden niihin ihmisiin jotka haluaisit tuntea.


Makuja on monia:

Yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Kuten kirjallisuuden suhteen niin myös sosiaalisen median kyseessä ollessa makumieltymyksemme vaihtelevat.  Joku viihtyy erinomaisesti pikkukylän tunnelmassa mutta toinen kaipaa laajempia horisontteja, kuten minäkin.

Kaiken kaikkiaan Linnunradalla on tilaa monenlaisille kulkijoille, miksei siis meidän sosiaalisen median maailmaammekin mahtuisi monenlaista ympäristöä, mielihalujemme ja kulloisenkin tilanteemme mukaan.

Vai mitä mieltä sinä olet?

Lähetä kommentti