Yksi ehkä monipuolisimmista mahdollisuuksista Google+:ssa on postausten jakaminen eri piireille. Tutkitaanpa vähän takemmin mitä tämä pitää sisällään:
Piiri siellä ja toinen täällä
Voit suunnata sisältöä työkavereille, tiimille, perheelle, keilaseuran hemmoille tai kirjakerholaisille. Joskus saatat postata aiheesta joka kiinnostaa heitä kaikkia ja jaat jutun kaikille piireillesi tai jopa laajennetuille piireille: Silloin kaikki piireissäsi olevat sekä myös heidän piireissään olevat näkevät postauksen virrassaan. Mikään näistä ei nouse esiin Google+ haussa, toisin kuin julkiset postaukset. Tärkeä pointti myös yritysten muistaa!
Jos pidät piirit pieninä eli alle 100 profiilin piireinä, voit jakaessasi postauksen myös ilmoittaa tästä vastaanottajille. He näkevät ilmoituksen joko sähköpostissaan (riippuu asetuksista) tai sitten 'Ilmoitukset' virrassa jonne pääsee joko punaista numero neliötä klikkaamalla oikeasta yläreunasta, tai sitten vasemmasta reunasta piirien alta. Älä käytä tätä toimintoa liikaa, ihmiset eivät tykkää jos heitä häiritään ei-kiinnostavan asian takia. Harkiten on paras!
Minulla oli ensin liki 50 piiriä mutta huomasin etten niitä hyödynnä:
Lähdin alun alkaenkin siitä etten paljoa jaa pelkille piireille sillä postailen niin yleisluontoisia juttuja; Enimmäksen suomeksi olen jakanut rajoitetusti Suomi-piireilleni. Tosin silloin muut suomalaiset jäävät niistä jutuista paitsi, ei-julkiset postaukset eivät näy haussa vaikka käyttäisi hashtagiakin.
Useat englanninkieliset käyttäjät (lue jenkit) eivät halua muunkielistä juttua virtaansa. Yli kolmannes minut rinkuloineista on heikäläisiä ja loput ympäri maailmaa joten reilu tuhat suomalaista jää joukossa jalkoihin jos pitää valita postauskieli, valitettavasti.
Siksi olenkin ehdottanut Googlelle että saisimme mahdollisuuden lisätä samaan profiiliin erikielisen välilehden tai että saisimme halutessamme tuplaprofiilin joista toinen olisi suomeksi ja toinen englanniksi kukin omine piireineen, tai miten kukin nyt haluaisi tehdä: Kielivalinta toiseen profiiliin olisi vapaaehtoinen samoin kuin sen käyttöönotto.
Yrityssivu (minulla Plusmeme) toimii toisaalta erikielisenä foorumina mutta rajoittaa kovin kun ei voi ensin itse lisätä ketään piireihin seurattavaksi vaan jonkun on ensin käytävä 'seuraamassa' sivua. Kömpelöä minun tarkoitusperiini.
Valmiina olevat piirit
Kun aloitat Plussan käytön on sinulla jo valmiina joitain piiriehdotuksia. Voit aina muuttaa kaikkien näiden nimet.
'Seurataan' piiri on tarkoitettu vain esim. julkkisten rinkulointiin, ilman asetusten vaihtoa eivät tässä piirissä olijat saa sinun viestejäsi virtaansa. Eli ehkä kannattaa poistaa koko turhake? Uusien piirien lisääminen on helppoa, voit myös luoda tyhjän piirin ja lisätä sinne porukkaa ajan kanssa.
Katso tämä kohta asetuksistasi ja klikkaa mukauta, tarkista että jokainen piiri on merkitty:
Piirisi
Kun jaat viestejä, kuvia, profiilitietoja tai muuta sisältöä valitsemalla Piirisi, jaat sisällön kaikkien piiriesi kanssa lukuunottamatta niitä, joita vain seuraat.
Mukauta
Kuinka jakaisin porukan piireihini?
Toisille ei ole tuottanut minkäänlaisia ongelmiaa eritellä rinkuloitavia omiin piireihinsä, toiset taas kokevat sen vaikeaksi. Johtuneeko siitä, ettei olla ihan sisäistetty piirien tarkoitusta? Kuitenkin jokainen voi luoda ihan omat käytäntönsä.
Esimerkiksi suomalaiset voi pistää yhteen piiriin ja lukea enimmäkseen sen piirin virtaa, vaimentaen muut. Tai päinvastoin.
Mitä käyttäjät tuumaavat?
Kyselin taannoin Plussan puolella mielipiteitä Google+:n käytöstä ja piireistä:
"Mun oli aluksi hiukan vaikea sisäistää G+:n toimintalogiikkaa, kun olen FB:ssä ja LinkedInissä tottunut siihen, että kontaktilistalla on pääasiassa ihmisiä, jotka tuntee jotakin kautta entuudestaan. Tuntui hölmöltä, että voi rinkuloida kenet tahansa. Mutta ei mennyt kovin kauaa kun tajusin, että G+:n kautta voi tutustua ihmisiin, mikä on varsin hienoa."
"Mulle on ollut vaikeinta tajuta että miksi mulla on jo xxx piirittäjää vaikken ole tähän plussaan mielestäni liiemmin panostanut. Tältä jengiltä saa myös miltei aina jotakin vastakaikua, jos vähän yrittää. Vertaan siis käyttöönottokokemuksena esim. Twitteriin, LinkedInniin ja Facebookiin. Ilmeisesti jos on jo vahva verkosto näissä kaikissa niin G+ on suht helppo ottaa käyttöön...
Samoin noi "meanwhile in Google+"-autiomaavitsit ovat menneet aivan ohi, koska virrassa on aina jotakin mielenkiintoista eikä siis mitenkään hiljaista. Useammin FB on noisea täynnä kuin tämä."
"Yksi vaikea asia liittyy sirkkelöintiin. Helpointa olisi "kaikki" ja "muut". Tuo jakamisnappula ja siitä ryhmien valitseminen on vähän hankala. Nyt kun on muutama "oikea" keskustelupiiri, niin niitä on liikaa. En kuitenkaan viitsi kiusata kaikkia kaava-asioilla, isännöinti+some-keskustelulla tai rikkidirektiivillä. Julkiset viestit jäävät kovin vähiin."
"Se mistä ujommat, julkisuutta kaihtavat valittavat. On se, että täällä on hiljaista. Heistä on vaikea ryhtyä seuraamaan ventovieraita. Kutsuja tulee paljon ja ne voi hylätä tai estää. Herkästi se vaivaa käyttäjää. Kun ei halua tulla ventovieraan seurattavaksi, eikä halua olla epäkohtelias kiinnostuneille ja olla lisäämättä tai estää heitä. Hylkäyksen ja estämisen erot vaivaavat, eivätkä ole selvät."
"Mun asenne on ollut Twittermäinen, joten piiriajatus ei ollut vaikea: pääasissa kaikki vaan julkiseksi viestit virtaan. Lukemisen seulonta vastuu vastanottajalle. Sellaiset asiat sitten pienemmälle piirile tai hlökohtiseksi, jotka koskevat piiriä tai yhtä henkilöä, eivätkä ole alun perin asianomaisen piirin/henkilön itsensä julkisesti jakama."
"Alussa tuo piiri-ajatus tuntui hankalalta, mutta nyt se on mielestäni yksi parhaista puolista Google+:ssa! Paljon asioita julkisesti, mutta myös rajattuja keskusteluja aiheista, jotka eivät kuulu kaikille. Sitäpaitsi, piiri sopii hyvin koulutuskäyttöönkin."
Tämä nyt on vanhan toisintoa mutta näitä seikkoja en voi kylliksi korostaa:
Mitään piiripyyntöjä EI ole olemassakaan, vaan Plussassa voit lisätä ihan kenet tahansa piireihisi ja niin voivat tehdä kaikki muutkin eli lisätä sinut, Lady Gagan, Sheldon Cooperin tai Natalie Villalobosin Googlesta.
Tee itsellesi 'Testi' piiri: Jos joku postaa liikaa valokuvia, kissa-aiheisia juttuja tai muuten vain epäkiinnostavaa sisältöä on hyvin helppoa tipauttaa kyseinen profiili pois piireistä. Jos taas silloin tällöin kyseinen henkilö postaakin jotain sinua kiinnostavaa, voit laittaa hänet piiriin joka on vaimennettu ja käydä silloin tällöin vilkaisemassa virtaa.
Välillä löytyy helmiä, siirrä silloin profiili johonkin sopivaan piiriin.
Ei siis pidä loukkaantua jos joku poistaa sinut piireistään, ette vain ole kiinnostuneista samoista aiheista. Asiassa ei ole mitään henkilökohtaista, mutta kokeilematta ei löydy niitä suosikkejakaan.
Näistä tuntemattomista jotka ovat sinut lisänneet ei tarvitse välittää ollenkaan, joku mahdollisesti haluaa seurata julkisia postauksiasi mutta häntä ei missään nimessä tarvitse lisätä omiin piireihin. Blokkaus on turhan radikaalia jos kyseessä ei ole spämmeri, jätät vain huomiotta nämä piirittäjät.
Ei pelata mitään kaveripeliä.
Kyseessä on vähän niinkuin FB:n julkisten päivitysten tilaus, siis.
Eloa virtaan!
Jaoin lisää suomalaisia piirejä, lisää nämä itsellesi: Kun piirin jakaa julkisesti niin siinä saa olla max 500 profiilia tai sivua.
Piiri 1 Piiri 2 Piiri 3
Tässä on englanninkielinen porukka joka kannattaa rinkuloida: Google+ tietäjiä
Jos joku on jakanut piirin missä olet, katso löytyykö se täältä: CircleCount
- käy kirjautumassa sisään ensin.
Lisää ajatuksiani piireistä postauksessa 'Yleistä Google+:sta ja asenteista'
Kuinka sinä piirejäsi käytät, onko uudenlaisia ehdotuksia?
Lue kakkososa eli jatkoa aiheeseen.
8 kommenttia:
Kieliongelma on yksi harmittavimpia G+:n puutteita, joka estää itseäni julkaisemasta monia kotimaan asioita käsitteleviä ajatuksia, joille olisi mukava löytää julkaisu/keskustelukanava.
Erillisten profiilien sijaan minusta tähän olisi kaikista helpoin ratkaisu antaa käyttäjien itse määrittää, minkä kielisiä postauksia he haluavat virrassaan nähdä. Jos osaan suomea, englantia ja ruotsia, niin voisin määrittää nämä sallituiksi kieliksi. Sitten jos joku seuraamani käyttäjä julkaiseekin saksankielisen kirjoituksen, tämä suodattuisi oletuksena pois.
Omien postauksiensa kieltä tuskin tarvitsisi käyttäjien itse alkaa hallinnoimaan tässä ehdotetussa mallissa, koska kyllähän Google nyt kielen useimmiten pystyy koneellisesti tunnistamaan. Varsinkin kun G+ -kirjoitukset ovat tyypillisesti tweettejä pidempiä, jolloin analysoitavia sanojakin on enemmän.
Viemällä ajatusta vielä pidemmälle, tämän featuren rinnalle olisi helppo toteuttaa "foregin stream", joka sisältäisi ei-ymmärrettyjen kielien postaukset. Google voisi tarjota siitä yhdellä klikkauksella Google Translaten kautta ajetun version, joka kääntäisi kaikki postaukset käyttäjän valitsemalle natiivikielelle. Nythän Chromen translate-toiminnallisuutta ei voi suoraan hyödyntää, kun streami on sekakielinen.
Kyllä, tuo olisi vieläkin parempi idea! Täytyypä viedä eteenpäin Natalie Villalobosille. Kiitos.
Myös Google Translate -integraatio olisi ihan riittävän hyvä ratkaisu suurimpaan osaan ongelmasta. Ainakin jos sen saa kääntämään englanniksi, eikä omalle kielelleni (suomi).
Totta tuokin. Oletko kokeillut tätä Chrome laajennusta:
https://chrome.google.com/webstore/detail/jlhlebbhengjlhmcjebbkambaekglhkf
Näitä on muitakin, testaamalla löytyy se itselle sopivin.
Tähän tyhmä kysymys, miten piiri vaimennetaan?
Hei, ei ole olemassakaan tyhmiä kysymyksiä! :-)
Kun olet Plussan etusivulla, kotisivulla eli klikkaat sitä mökin näköistä painiketta ylärivistä: Vasemmalla ovat piirisi listattuna. Klikkaa piirin nimeä, se aukeaa ja piirissä olevien ihmisten postaukset näkyvät nyt tässä virrassa. Oikealla jakoboxin yläpuolella on liukuva säädin josta saat muutettua piirin viestien näkyvyyttä päävirrassasi.
Voit silti käydä lukemassa piirikohtaisesti vaikka olisit jonkun vaimentanut kokonaan.
Minä käytän piirejä enimmäkseen seurattavien lajitteluun, eli siihen, että valitsen keiden viestit milloinkin näkyvät uutisvirrassani. Kun seurattavia on lähemmäs pari tuhatta, on kätevää, että voi lukaista vaikka vain suomenkielisten postit ensin.
Tuo suomeksi kirjoittaminen on ongelma minullekin. Välillä postitan suomeksi julkisesti, välillä vain Suomi-piirilleni.
Oman arvioni mukaan Google+ muuttuu kiinnostavaksi ehkä noin 500-800 seurattavan kohdalla. Kannattaa siis rinkuloida ihan ujostelematta, seurattavia kyllä löytyy.
P.S. Google+:n ulkoasu-uudistuksen myötä tuo piirin vaimentaminen löytyy nyt näin: etusivulla mökkikuvakkeen oikealla puolella on piirit ja kun piirin on valinnut, vaimennuksen liukusäädin löytyy siitä vielä lisää oikealle.
Hienoa Tarja!
On mielenkiintoista kuulla miten eri ihmiset käyttävät piirejä mutta silti kaikki ovat samaa mieltä siitä, että kannattaa rinkuloida runsaalla kädellä. Kiitos ulkoasuoikaisusta! :-)
Lähetä kommentti